Недільний рецепт: Особуко у білому вині з овочами



Це так цікаво, що змінюються наші вподобання. Ще зо два роки тому я не переймалася кулінарією, смажила виключно омлети і подеколи експериментувала з тайськими рецептами. Однак життя (читайте – «люди») все змінює. І зараз я кайфую від кухні, при цьому, не перетворюю її на рутину. Кулінарія також є творчістю, медитацією і любов’ю до світу. Зовнішнього і внутрішнього.

Минулої суботи накрилися певні мої плани: я не потрапила на важливу лекцію, не сходила на капучинко з друзями, про що мріяла увесь тиждень, зате мене занесло у супермаркет. І там було «особуко» (з італійської означає «порожниста кістка», яка розташована по центру яловичої гомілки й містить у собі кістковий мозок). «Особуко» — це і назва традиційної італійської страви – тушкованої яловичої гомілки з овочами у вині.
Вперше дізналася про цю смакоту від мами: одного разу вона приготувала її до мого приїзду з навчання з Києва. Я була втомлена після потягу, але ніжна яловичина зародила бажання і самій спробувати приготувати, і звісно, написати про свої результати у блог.
Тож, повернімося до супермаркету. Я від радості купила всього необхідного, аби провести свою неділю біля плити. Одразу скажу, результат вартує зусиль! Зараз це одна з моїх улюблених страв, яка десь в одному ряді з яловичиною по-бургундськи. Спробуйте і ви, ваші гості будуть вам вдячні.


Візьміть такі інгредієнти:
Яловичий стейк «особуко» — 1 кг (у мене було десь 1,3 кг, 5 стейків),
Помідори – 5 шт.,
Морква – 4 шт.,
Цибуля – 2 шт., (великі),
Часник – 5 зубчиків,
Петрушка – кілька гілочок,
Цедра одного великого лимону,
Біле сухе вино (саме біле сухе!) – 700 мл.,
Соняшникова олія,
Сіль, перець.



Приготування:
Перший етап.
Беремо стейки, промиваємо, обсушуємо та злегка звязуємо їх харчовою ниткою.
Мясо солимо і перчимо.
Розігріваємо олію у пательні, вкидаємо оссобуко і обсмажуємо з обох боків до скоринки.


Другий етап
Перекладаємо обсмажене мясо у каструлю, вливаємо трішки олії, заливаємо вином, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо до моменту, коли вино випарується наполовину.

Третій етап

Допоки мясо синтезується із вином, беремося за овочі. Мілко кроїмо цибулю і обсмажуємо її кілька хвилин. Додаємо подрібнену моркву, обсмажуємо все разом, постійно помішуючи.



Четвертий етап
Томати кладемо у гарячу воду, знімаємо шкірку, ріжемо на невеличкі шматки. Відтак помідори, з морквою, цибулею та мілко порізаними трьома зубчиками часнику відправляються до мяса з вином. І хай вони товаришують усі разом близько двох годин.











Пятий етап
Готуємо гремолату — італійську суміш, якою завжди посипають уже готове Особуко. Змішуємо подрібнені два зубчики часнику, кілька гілочок петрушки, цедру лимона. Так яскраво виходить!
Готове мясо має бути мяким, злегка відставати від кістки, але не розпадатися. Ставимо стейк із овочами на тарілку, посипаємо радісною пікантною гремолатою. Можна приготувати різотто. Я зварила просто рис-басматі. Серед приборів має бути ложечка, якою можна буде витягнути кістковий мозок і посмакувати ;)






Особуко — це саме воно! Смачного!


P.S. Насправді, не так уже довго готувати і не складно, однак коли ще роблю знімки, то процес стає значно тривалішим :) 
Фото: Еві 



Коментарі