Гори
– це одна з кращих радостей, що може
трапитися зі мною восени. Таки гори,
навіть подорожі крихітними українськими
і європейськими містами так не надихають.
Саме зараз гори слухають нас. Людей
значно менше, погода щопівгодини створює
новий антураж, а осінь розфарбувала
гори у неймовірні піввідтінки. Ця вся
краса, чари й свіже повітря спонукають
зупинятися і справді насолоджуватися
моментом «тут і зараз». Коли я піднімаюся
вгору, а дорога сповнена сонцем, мілким
дощем, снігом, хмарками, туманом, а також
оксамитовою палітрою багряного, медового,
пурпурового, трав’яного, то прагну, щоб
час зупинився. І він спиняється, даруючи
насолоду «цього моменту».
photo: Evi |
Нещодавно
я розділила зі своєю близькою подругою
5 днів у горах, а саме у Пилипці, Міжгірського
району. Все склалося: епіцентр гір,
якісне спілкування і свобода бути собою.
Ну, а ще була насичена програма, яку ми
самі склали, нові враження і смачна
закарпатська їжа. До речі, гори дозволяють
просто насолоджуватися і не гнатися за
новими «wow»,
тут заспокоюєшся і просто відпочиваєш.
Тим не менше, атракції у нас були, не
тільки ж медитувати,
споглядаючи неймовірні краєвиди.
Розкажу
трішки про логістику нашого відпочинку,
може, вам теж захочеться саме так провести
вільний довгий уікенд. До речі, приятелька
моєї подружки вже замовила квитки у
Міжгір’я, а хороший знайомий спокусився
моїми розповідями і репортажами у
Facebook.
Поїхали!
photo: Evi |
Проживання:
зелений туризм
Так,
ми хотіли зупинитися саме у садибі і
без варіантів. Два роки тому я була у
відрядженні у Верховині на Франківщині.
Господиня, у якої ми мешкали, сама
створила свою неймовірну садибу з
унікальним дизайном. Креативний будинок,
верховинські наїдки, гори навколо й
розумна ціна – кращого не вигадати. А
ще садиба має душу, жоден готель не є
таким справжнім, готель – це щось
безлике, а садиба сповнена щирістю, у
ній серце господарів.
Згадую
також, як років 5 тому ми з друзями
відпочивали у еко-будиночку зі справжньою
піччю, який розташувався на горі за
Пилипцем. Досі згадую ці краєвиди, сон
на сіні й молоко, яке господиня приносила
щоранку.
Словом,
достатньо причин, аби винайняти кімнату
саме в місцевих людей.
Садибу
у Пилипці порекомендувала інша моя
подружка, яка часто відпочиває у горах
й зупиняться у аборигенів. Я їй страшенно
вдячна!
Ми
відпочивали у пані Наталії.
У неї звичайний будинок із кімнатами
для різної кількості гостей, є всі
зручності. На жаль, це не дерев’яна
хатка, яка для мене справжнє диво. І
каміна в нас не було. Але все одно було
чудесно, бо дім розташувався на горі,
людей навколо нема, а з вікна відкривається
вигляд на могутню гору Магуру.
Харчування:
домашня їжа з еко-продуктів. МЕГА-ПОРЦІЇ
Разом
із кімнатою ми замовили і харчування.
Пані Наталія пропонує сніданок та пізній
обід (час узгоджується). Мій ранок
сповнювався новим подивом від Магури,
передчуттям пригод, а також ароматом
млинців/сирників/оладок. Всі страви
були з домашніх яєць, молока, м’яса,
було смачно, по-домашньому, а порції
дивували розміром. Обід складався з
першої і другої страви, все завжди було
«з пилу, з жару». Такого харчування
цілком достатньо, часто ми не могли все
з’їсти
У кафе і смак не той, ціна вища, а порції
мізерні, тож хай ми трішки набрали у
вазі, зате були ситі й веселі.
Якщо
кортить довгих і веселих розмов довгими
осінніми вечорами, то де-не-де можна
віднайти хороші наливочки – смачні й
злегка підступні
Кава
з прянощами на висоті понад 1200 м
У
горах мені достатньо власне гір. Однак
хотілося більше подружці показати, адже
вона з Києва, а в горах опинилася уперше.
Деякі красоти я вже бачила кілька разів,
але вони змінюються і щоразу варті
уваги, і чарують по-своєму, сприйняття
зовсім нове.
І
програму все ж варто планувати, щоб
вражень було більше, фото виходили
різноплановими, а в пам’яті залишалося
більше деталей, аби згодом вдома згадати
та систематизувати всі свої «wow»,
і втілити їх у скетчі у своєму travel
book (що я і
зробила).
Першого
дня ми приїхали після обіду, це був
кінець виснажливого, але цікавого
робочого тижня. Нам накрили на стіл, ми
спілкувалися, а потім швидко поснули.
Наступного
дня була Гимба. Від нашого дому до
підйомника рукою подати. Під час підйому
на гору Гимба спостерігаєш калейдоскоп
барв, який змінюється щохвилини. На
висоті понад 1200 м нас чекало неймовірне
кафе «Сурія». Унікальна й колоритна
місцина з дерев’яними
текстурами, натуральними фактурами,
крафтом, справжньою піччю і гамаком
поруч із нею. У «Сурії» грає легка
психоделічна музичка, є мистецький
куточок, де можна творити, а біля печі
лежить ліжечко, у якому сплять гірська
кішка зі своїми кошенятами. Тут готують
молоді творчі люди. Вас пригостять
баношем, млинцями з ягодами, чаєм
«масала», какао на домашньому молоці,
натуральним гарячим шоколадом й кавою
зі спеціями, яку варять на піску.
Уявіть
себе у теплі, з раритетною філіжанкою
кави біля вікна, звідки відкриваються
гірські панорами. Це медитація і момент,
який дуже приємно проживати. Навколо
відчуваються флюїди щастя і гармонії.
Опісля
кави можна самотужки підійматися угору.
Зверху сніг, по якому грають сонячні
промені, навколо багряно-медові гори,
які потопають у синяві просторів, гори
могутні, безмежні і вони таки приймають
тебе.
На
Гимбі ми пробули цілий день. Гуляли,
піднімалися й спускалися, насолоджувалися
гарячим шоколадом, тискали кошенят,
гойдалися у гамаку й грілися біля вікна
у Сурії, не відводячи погляду від
пейзажів.
Ввечері,
після Гимби ми замовили екскурсію:
вагалися між сироварнями й фермами
Хустщини і мандрівкою на Синевир. Більше
було охочих побачити озеро. І саме воно
стало моїм розчаруванням.
![]() |
photo: Evi |
Я кілька разів
захоплювалася Синевиром, мене вабила
його суворість і лякала велич. І сьогодні
Синевир прекрасний, він заглиблений у
себе, весь у осінніх роздумах, а в його
прозорості дерева малюють свою абстракцію.
На жаль, озеро разюче зменшилося. А ще
забагато неграмотної комерції навколо
нього, озеро поглинуте байдужістю й
меркантильним інтересами місцевих
продавців зеленого й червоного меду.
Прогулянка
на містичний і загадковий Сине вир
залишила двоякі відчуття. І все одно –
більше хороших.
![]() |
photo: Evi |

Одна
з родзинок екскурсії – гастрономічна
– ми куштували закарпатські наїдки в
автентичній колибі. Ммм, банош, токан
бограч, це смачно й ситно, а ще неабияк
зігріває.
![]() |
photo: Evi |
![]() |
У
нашому маршруті була і спонтанність,
адже водій запропонував податися у
Колочаву, яка відома серед туристів, і
яку дуже активну і якісно популяризують.
Саме у Колочаві, серед гір, під відкритим
небом розташувався надзвичайний музей
села. Все виглядає дуже реалістично,
наче ти у машині часу завітав у справжнє
село. Навіть кінь тут пасеться. О, такий
музей мені справді до вподоби, тут ви
зануритеся в історію, колорит, традиції
і звичаї. Музей оформили дуже креативно,
а наповнений він не тільки тодішніми
зразками архітектури, а й важливими
деталями, текстами. Найбільше вражає
вузькоколійка, автобуси й вагони, у яких
розмістили експозиції історії Закарпаття.
Всюди є спокуса зробити яскраву світлину
на згадку: біля раритетного авто, в кафе
з історичними експонатами, біля тодішніх
вивісок – графічних доказів минувшини.
Дуже
насиченим видався день, а це ще один
доказ, що у горах теж вирує життя, просто
кожен має свободу обрати свій темп.
Шипіт
і Гимба one more time
Скільки
разів буваю на Міжгірщині, завжди шукаю
нагоду потрапити на Шипіт. Звісно,
каскади водоспаду Шипіт – унікальне
явище природи, його must
see у мандрівці
горами. Нас лякали поганою дорогою,
позаяк зараз її ремонтують, але навіть
без гумових чобіт можна пройти й
мінімально забруднитися. Шипіт
поспілкувався з нами, гори йому
підшіптували, а листя осипалося витонченим
візерунком. Ми справді почули Шипіт,
адже туристів зараз у горах обмаль і
можна побути з природою наодинці.
photos: Evi |
Поруч хтось
читав, а хтось малював, хтось писав у
щоденник, а хтось обирав щось у подарунок
з органічної косметики, яку тут продають.
«Сурія»
стала моєю улюбленою гірською локацією
з теплом і атмосферою.
Замість
P.S.
П’ятого
дня ми виїжджали, сповнені натхнення
до праці й справ. Звісно, я радо залишилася
би ще на день-два. Бо гори не можуть бути
нудними, міста – так, але гори ніколи.
Особливо якщо поруч людина, з якою є
розуміння і погляд в один бік.
Для
себе я зрозуміла, що такий відпочинок
ідеальний у багатьох сенсах. Садиба з
господинею – це справжність, домашня
їжа з душею, ну, і ціна розумна. Готелі
у горах безликі для мене, невиправдано
дорогі. У горах є атракції для світогляду
й релаксу, серед яких екскурсії, чани,
лазня. Гори дарують насичений відпочинок,
наповнюють кожен куточок душі. Тут я є
сама собою, а це вкрай важливо, якщо
треба по-справжньому відпочити й
розвантажити свідомість.
Осінь
загалом стає улюбленою порою для мандрів,
а в гори, то тим паче. І така тиша не
пригнічує, а дозволяє почути себе і
людину, яка поруч.
Чудово написано! Запрошую помилуватися Рахівщиною! https://www.facebook.com/olgashkurorakhiv/
ВідповістиВидалитиСпасибі!
ВидалитиА що саме варто дивитися насамперед?)