Супи, що зігрівають: гарбузовий, часниковий, цибулевий

photo: Evi
Зараз та пора, коли просто добре бути вдома, займатися хатніми справами під різдвяні мелодії, відкривати для себе нове кіно, занурюватися у хорошу літературу, варити какао з кардамоном і паличкою кориці.... 

Коти туляться одне до одного, ховаючи свої носики. Пледи і в'язаний одяг дарують відчуття захищеності й комфорту. А кухня стає локацією для експериментів зі створення страв, що зігрівають.

Саме зараз супчики наповнюються спеціями, які гріють і сповнюють оселю приємними пахощами..

Ділюся своїми улюбленими крем-супами, які зігріють морозної днини, запам'ятаються своїм смаком. Мені складно уявити зимування без цих страв.

Отже, мій улюблений. Гарбузовий суп з імбиром і мускатом.
photo: Evi

Неодмінно купіть горішок мускату, ця спеція - чудо. Люблю її у м'ясі, а суп із гарбуза вимагає гострих нот мускату.

Для невеличкої каструлі супу вам знадобляться такі продукти:
Очищений від шкірки і насіння гарбуз — 1 кг;
Цибуля — 2 невеликі головки;
Часник — 2—3 зубчики;
Гаряче молоко —1,5 склянки;
Сухий чебрець — за смаком;
Сіль, перець — за смаком;
Свіжозмелений мускатний горіх — за смаком;
Корінь імбиру — натерти хорошу дрібку;
Вода — 1 л.
Рослинна олія — кілька ложок.
Для подачі на одну тарілку:
Твердий сир (бажано пармезан) — жменя;
Кілька скибок підсмаженого бекону;
Вершки — 2 столові ложки.

Приготування:
Отже, у розігріту каструлю з олією вкидаємо мілко подрібнену цибулю, перемішуємо. Через хвилину трішки солимо і перчимо, а також додаємо чебрець, що додасть цікавих нот до супу. 

Цибулю загалом обсмажуємо, помішуючи, щонайменше три хвилини. Далі додаємо часник, помішуємо і обсмажуємо ще до двох хвилин.

Тепер можна додати гарбуз, трішки обсмажуємо його з цибулею, часником і спеціями — до п’яти хвилин. Потім вливаємо один літр фільтрованої води, доводимо до кипіння. Далі варимо все 20—25 хвилин, аби гарбуз став м’яким. Під час готування додаємо імбир.

photo: Evi

У окремій каструлі гріємо молоко, аби було доволі гарячим. Водночас блендеруємо гарбуз із пряною водою, у якій він варився.

А зараз у ніжну кремову масу вливаємо молоко, посипаємо чорним перцем та свіжозмеленим мускатним горіхом, все разом прогріваємо на вогні до десяти хвилин. Даємо настоятися хоча би 15 хвилин, аби всі складники утворили неймовірну симфонію смаку й аромату. До слова, суп з часом стає ще смачнішим.


Наливаємо суп у тарілку, додаємо вершки, посипаємо сиром, кладемо підрум’янений на сухій пательні бекон. Також можна по-іншому прикрасити, додавши гарбузову олію, свіжий базилік, підсмажене насіння гарбуза.   







Наступний супчик - часниковий.
photo: Evi

Його вперше скуштувала у Словаччині, ця страва - моя любов і згадка про одну з улюблених країн.

Візьміть такі продукти для двох порцій супу:
вершкове масло — 75 г,
часник — дві головки (не бійтеся, це не багато, могло бути і більше),
цибуля — 1 велика головка,
картопля — 2 великі,
овочевий бульйон — 500 мл,
молоко — 500 мл,
перець і сіль — за смаком.

Приготування:
Спочатку варто зварити бульйон і відварити картоплю у мундирі.

Коли ці інгредієнти готові, розтоплюємо половину масла у пательні і 5—7 хвилин обсмажуємо очищений часник.
Туди додаємо терту цибулю і смажимо ще 2—3 хвилин.


Кладемо у суміш порізану на кубики картоплю і решту масла, продовжуємо все смажити 7—10 хвилин на середньому вогні.
Опісля все перекладаємо у каструлю, наливаємо бульйон та молоко. Варимо 15 хвилин на середньому вогні.

Знімаємо з вогню і блендеруємо супчик. Солимо, перчимо. Готово!

photo: Evi

До супу можна підсмажити на сухій пательні бекон і грінки.


І наостанок. Цибулевий суп.

У дитинстві страшенно не любила цибулю, виявляється, цю цибулю просто треба вміти готувати. ;)
photo: Evi

Для каструльки супу візьміть такі інгредієнти:
Цибуля-порей — 1 шт.,
Ріпчаста цибуля — 2 великі головки,
Вершкове масло — 60 г,
Овочевий бульйон — 1250 мл,
Картопля — 3 шт.,
Вершки — 200 мл,
Шамбала, чебрець, сіль — за смаком.
Бекон, твердий сир — за смаком.
Приготування:
У класичному супі частіше використовують тільки ріпчасту цибулю, але я люблю і з пореєм. В Інтернеті переважно пропонують готувати без зеленого листя порею, але я і й його беру. Отже, шинкуємо доволі товстими кільцями порей, півкільцями ріпчасту цибульку й зелену частину порею.
Розтоплюємо масло у каструлі, вкидаємо цибулю й на маленькому вогні починаємо пасерувати, але не обсмажуємо, овочі постійно треба помішувати.
За кілька хвилин кладемо порізану на кубики картоплю, хвильку тушимо, далі вливаємо 200 мл бульйону й томимо все разом, постійно помішуючи.
photo: Evi
Всипаємо пажитник і чухий чебрець й продовжуємо пасерувати. Бажано, аби рідина випарувалася, тоді цибуля розкриється з іншого смачного боку. Якщо ж нема часу, то можна тушкувати хоча би хвилин 15.
Вливаємо решту бульйону, солимо і доводимо до кипіння.
Блендеруємо з оптимальною кількістю рідини, додаємо вершки і ще раз доводимо до кипіння.
photo: Evi
Суп самодостатній, але спеціально для нього купила тонко нарізаний бекон, який підсмажила на сухій пательні. Можна натерти хороший твердий сир. Хоча, саме цей суп, зважаючи на його консистенцію, волію смакувати навіть без мого улюбленого сиру.
Вуаля, Посипте страву кропом.

P.S. Ці рецепти раніше були опубліковані у рубриці Шеф-кухар на сайті ProZak.info

Коментарі