Четвер,
майже 13.00, я впоралася з робочими справами
й сідаю писати “Знахідки
тижня”. За
вікном сонце вабить до прогулянок, але
я дала собі слово писати “Знахідки”
регулярно. Дописую у п'ятницю, о 8.30 ранку. За вікном уже інша осінь, прохолодна, я вмостилася біля вікна, зігріваюся чаєм і редагую текст.
Я досі думками в Татрах.
Навіть у середу на англійській плуталася
у відповідях, бо в голові вітер віяв.
Гірський вітер. Звісно, Татри зробили мій тиждень, тому
з них і почну.
Подорож
Я напрочуд люблю осінь, а осінь сильно любить природу, адже дарує їй палітру кольорів, бабине літо і приємне тепло з приємною прохолодою. І осінні гори чарують мене більше літніх. Два роки тому я була в Татрах у відрядженні, однак поспіхом і формально. А тепер ми з подругою провели кілька чудових неспішних днів у епіцентрі гір.
У
мандрах найбільше люблю дорогу, перший
вечір і щоденну спонтанність. Словаччина
дуже близька мені і вкрай знайома, але ще стільки всього
не відкрила у цій маленькій країні.
З
Кошице до нашого села Штрба їдемо новим для мене потягом Словацької
державної залізниці. Класним.
Просторо, з WiFi
(хоч він і не працював), з
безкоштовною водою.
Кльово подорожувати
у гарному й чистому вагоні, де всім
достатньо місця. За вікном уже визирають
гори, але я знаю, це ще квіточки .
Ось
ми у Штрбі (895 м. н. р. м), на ретро-вокзалі
з вінтажним буфетом й креденцом з милими
старовинними речами. Люб’язна
касирка продає нам триденний квиток на
гірський трамвайчик та спеціальну
електричку – саме цей транспорт кататиме
нас горами.
Прибуває
червоно-білий трамвай і везе нас угору,
до першої зупинки – “Татранські
Лєсковєц”
(954 м. н.р.м.).
Звідти
піднімаємося трішки вгору і бачимо
невеличкий тихий житловий квартал поміж
дерев і в колі гір.
Дуже
класно, що ми зупинилися саме у Штрбі!
Дякую подрузі, що знайшла саме це житло.
Так, воно надто мініатюрне, але розташоване
стратегічно й естетично. 1,5 години від Кошице, поруч з трамвайною зупинкою і
за 13 хвилин трамваєм від зупинки “Штрбське
плесо”, а
там уже і однойменне озеро, і канатна
дорога до гори Преднє Соліско і відправна точка
спеціальних милих електричок до інших
визначних місць.
Першого
вечора їдемо на закупи до “Штрбського
плеса”
(1355 м. н.р.м), бо наш сусідський магазин у
вихідні не працює. Купуємо фірмовий напій
на трав’яному
чаї – “TATRANSKÝ ČAJ”
(на вибір багато смаків і рівнів градуса)
і локальний сир “Tatranský polooštiepok”.
Вранці
трамвайчик мчить до Штрбського плеса,
звідки прогулюємося до крісельного підйомника, яким летимо до 1840 м гори Преднє Соліско.
Звідси стартує шлях до верхівки. Але ми залишаємося, тут є де багато гуляти, працюють кафе. Ми смакуємо чай з термоса і споглядаємо краєвиди, просто дихаємо і насолоджуємося.
Дорога до верхівки – казкова, відчуття, наче гори
тебе торкнуться, а донизу – ще неймовірніше.
Аж очі кортить заплющити від емоцій.
Соліско
відпускає назад – до Штрбського плеса. Кольорова природа й чисте небо
віддзеркалюються у глибокій синяві. Прогулянка
навколо озера тривала й сповнена спокоєм
і бездоганним мистецтвом природи.
Наша вилазка завершується фірмовими словацькими картопляно-бринзовими галушками зі шкварками.
Наступного
дня їдемо трамваєм і електричкою до
кінцевої точки маршруту – Татранської
Ломніци. Від вокзалу прогулюємося сквером,
між чудернацькими пансіонатами до
підйомника.
Звідти
летимо до Скальнатего плеса (1751 м). Навіть маємо пересадку у повітрі: з чотиримісної
олдскульної кабінки до осучасненої
десятимісної.
Збоку,
можливо, не такі вражаючі картинки, як
дорогою до Соліска, але з гори відкриваються дуже масштабні й далекі краєвиди!
Це
неймовірно – спостерігати різнокольорові
рельєфи у променях сонця.
Озерце
“Скальнате
плесо”, на
жаль, доволі висохло. З іншого боку, тут
ведеться активне будівництво, тож чи
не воно впливає на озеро. Працюють кафе,
а також термінал, звідки стартує єдина
чотиримісна кабінка до Ломніцького
щита (2634 м), а це вже над хмарами. Там
навіть готель звели. …Потрапимо сюди
наступного разу.
Цього
ж дня ми виходимо (виїжджаємо
) на ще одну вершину -- Гребєнок.
З
Татранської Ломніци їдемо у зворотному
напрямку до Старего Смоковца. Звідти в
гірський оазис везе фунікулер. Виїжджаємо на гору, а там "скульптурний" ведмедик сповіщає: 1263 м
висоти.
Чутно
мелодію водоспадів, а пейзаж – цілковито
новий. Ми побували на трьох горах і всі сповнені таємницями, всі різні, з
винятковими краєвидами й однаково
досконалі.
На
Гребєнку утворилися лабіринти між
скелями й обривами. У нас тільки година, тому трохи гуляємо, відкриваємо для себе
інший ракурс Ломніцького щита, не споглядаємо, але слухаємо водоспади й мчимо назад на фунікулер, електричку
і трамвай, аби вечеряти, збирати речі,
бо ж наступного дня вже повертаємося у
Кошице.
Сонячне
Кошице дарує нам дві години, які витрачаємо на в’єтнамський
обід і капучино в одній з моїх улюблених
кав’ярень -- “Salka kavy”.
Це
самобутній простір з ретро-меблями і
олдскульним декором, книжковими полицями,
лампочками на маленьких столиках, торшерами між етажерками та шкіряними
кріслами, велосипедами й безліччю
інших невипадкових деталей, які створюють
гармонійний кавовий світ.
Заклад
Я
половину тижня провела у Татрах, тому
розкажу про один дуже скромний, однак таки атмосферний заклад. Містечко
Старий Смоковец, неподалік вокзалу
працює навіть не кафе, а фудкорт “Duo
Stanok”. Наче й лаконічно,
є кілька жовтих столиків з лавицями,
жодного декору чи маркетингових фішок.
Але ж душевно і щиро! Просто люди, які
апетитно обідають і бесідують, і невисокий
поважний господар, котрий з усіма
спілкується, приймає замовлення і хутко
розносить страви, пританцьовуючи.
Тут
чотири варіанти комплексного обіду за
4 євро. Подруга замовляє квасолевий суп
зі словацькими ковбасками, я – аналогічний,
але сочевичний. Друга позиція – м’ясний
гуляш з кнедлями. Великі порції і так
смачно, що кайф. Я ніде не куштувала
настільки доброго гуляшу з кнедлями.
Навіть у моєму улюбленому Чеському
Крумлові не було так смачно.
Напій
Для
довгих вечорів у Татрах я планувала
глінтвейн. Сходила в Eco
Food у пошуках суміші спецій
для гарячого вина, а знайшла композицію
для масали. Тож вечорами у нас була
ароматна запашна масала. І вранці –
також.
Фактично
це є Chai latte,
про який писала раніше. Але з цим збором
спецій мені в рази більше смакує. Я не
знаю, що там, адже склад не вказаний, але
напій виходить приємно пікантним, відтак
зігріває. Три щедрі чайні ложки заливаю
у турку кількома ложками води. Закипає,
додаю рівними пропорціями молоко і
добре заварений міцний чорний чай, у
чашки кладу згущик за смаком і крізь
ситечко вливаю напій.
Так
затишно смакувати пряну масалу перед
походом у гори й після повернення.
P.S.
Також придбала в Eco
Food терте какао для гарячого
шоколаду, але ще не тестувала, тож це
вже інша історія.
Фільм
Одна
з моїх подруг завжди радить мені
ексцентричне й дуже якісне кіно. У моїх
“Знахідках”
часто з’являються
фільми саме за її рекомендаціями.
Цього
разу – чотирисерійний “Секрет”.
Усе на реальних фактах, показані події
протягом 21 року. Шанований дантист, у
якого вагітна дружина і троє дітей,
заводить роман зі скромною одруженою
учителькою і матір’ю
двох дітей. Про зраду дізнаються їхні
половинки і пастор церкви, котрий змушує
закінчити цю авантюру. Інтрижка наче і
завершується, бо обоє віддані не так
родинам, як церкві. Та пристрасть все
одно накриває з головою. А далі –
кошмарний сон. Аж страшно подумати, що все було насправді.
Фільм
(життя) показує: всьому своя ціна,
питання тільки у часі.
Я
в захваті від реалістичності зйомок,
природної акторської гри, своєрідної
атмосфери. Ну, і вишенька на торті –
справжня історія з життя з драматичним
і непрогнозованим
фіналом.
Книга
Помітила,
що після Кортасара, Фаулза, Воннегута,
Стейнбека перестала звертати увагу на
сучасну літературу. Але люблю її палко,
як і сучасне кіно, мистецтво, бо це все
про наше теперішнє життя, про цей момент.
Аж
ось натрапила в Instagram на
гарну рекомендацію: Ерленд Лу, “Під
владою жінки”.
Перші сторінки не зайшли, а тепер
відірватися не можу, з задоволенням
читаю щоранку. Наразі прочитала 20% і
мене не цікавить фінал, просто насолоджуюся
процесом.
Молодий
чоловік та його партнерка. Живуть разом.
Вона сильна, він це усвідомлює і йому
нормально. Їй – аналогічно. Принаймні, у
першій чверті книжки
Кожна
сторінка – опис їхнього побуту, стосунків
з рідними, друзями і внутрішніх метаморфоз
головного героя. Тут є гумор, самоіронія
героя і скандинавська рутина, яка мені
дууууже цікава. Якраз тема Норвегії і спокусила до цієї книжки.
Коментарі
Дописати коментар