Нові
“Знахідки
тижня”
Цього разу —
про кіно і книги, сайти і відео, рецепти
й кафе, а також спорт.
Домашній
напій
Не
вірю, але вже кілька тижнів узагалі не
п’ю кави.
Просто не хочу. Мабуть, організм надто
наситився і вже просто не ловить кайфу.
Словом, я взяла паузу і навіть не знаю,
радіти чи ні, що не хочу кави. З одного
боку, це має бути непогано для здоров’я,
а з іншого – а як же традиція і відкриття
у нових кав’ярнях
Ужгорода, України Європи? ;)
Та
це нічого, адже є всіляка альтернатива.
Ось цього тижня почала експериментувати
з chai latte –
напій на кшталт масали. Моя перша масала
була десь у років 18 у закладі “Deep”.
Я сумувала, коли її не
бувало. Тоді мені здавалося, що це дуже
складний напій, який можна випити тільки
в кафе. Понад рік тому у Мюнхені чи в
Анталії, точно не пам’ятаю,
спробувала chai latte у
Starbucks. Дуже
схожі ці напої. Основа – спеції, молоко,
чорний або зелений чай.
![]() |
By Evi |
І ось цього тижня кілька днів куштувала домашню варіацію чудо-напою. Заварила міцний чорний чай – на один пакетик неповна невелика чашка окропу. Подрібнила 5 горошин духмяного перцю і 4 кардамони, відламала дрібку мускатного горіха, порізала шматочок свіжого імбиру, додала маленьку паличку кориці і трішки меленої, а також мікроскопічну частинку чилі (дуууже маленьку). Все це висипала в турку, налила трішки води, як закипіло, то додала кавову чашку молока і чай, перемішала. Як починає підніматися, знімайте з вогню і хай трішки настоїться. Можна одразу перелити у френч-прес і хай там трохи охолоне. Так навіть краще, якщо ви готуєте ще для когось: прозорий чайник з красивим і неймовірно ароматним напоєм. У рецепті вказано про цукор, але я його не використовувала, а наприкінці додала згущик, адже chai latte має контрастувати пікантністю і стриманою солодкістю.
Фільм
Переглянула
“Колонія
Дігнідад”
і “Кров”.
“Колонія
Дігнідад”.
Історично-любовний
трилер на реальних подіях. Це мене одразу
і підкупило. Чилі, 1973 рік, воєнний
переворот. Жертвами режиму Піночета
стають не тільки чилійці, а й
іноземці-бунтарі. Їх насильно відправляють
у колонію Дігнідад – німецьке поселення
у Чилі. І там не тільки змушують працювати
під покровом релігії, а й проводять
медичні експерименти й катують, аби
отримати інформацію. У це пекло потрапляє
молодий німець. Його дівчина намагається
врятувати коханого, тому добровільно
прямує у це жорстоке середовище, звідки
вже не виходять.
Фільм
про історію, політичну зраду, дружбу і
щире кохання. Важкий і має сцени
насильства, але гарно знятий.
“Кров”.
Витончена
кримінальна драма. Теж люблю цей жанр,
тим паче, тут і Англія, і детективи в
костюмах, і сюжет наче і прогнозований,
але дуже майстерний.
Два
брати-детективи розслідують вбивство
дівчини. Головний підозрюваний –
неврівноважений Джейсон. Однак доказів
не достатньо, тож брати вивозять його
на острови, аби вибити зізнання…
Та
чи справді саме Джейсон винний? Чи завжди
пошук справедливості є виправданим? І
яку роль у фіналі зіграє батько цих двох
поліцейських?
Книга
Я
наразі не починаю читати щось нове, бо
ще стільки всього недочитаного ;) Тому
про це і напишу.
Хуліо
Кортасар. Про нього вже
розповідала, перейшла від коротких
творів автора до величезних ;) Складний
стиль, аргентинська неповторність, дуже
незвичні сюжети, містика й тонка лінія
любові.
Франсуаза
Барб-Ґалль. “Як
розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ
століття”.
Ця книга у
мене давно, але читаю, смакуючи. Вранці,
з гарячим напоєм і біля вікна ;)
![]() |
By Evi |
Розглядаю
картини митців, дізнаюся історію
створення полотен, їхню технічну
складову, а також насолоджуюся дизайном
і текстурою видання.
![]() |
By Evi |
Часто повертаюся
і до першої частини – “Як
розмовляти з дітьми про мистецтво”,
адже завжди цікаво й дуже гарний переклад,
черпаю для своєї журналістської роботи
філігранну українську лексику і художні
професіоналізми.
Том
Келлі, Девід Келлі. “Креативна
впевненість”.
Креативні
брати-бізнесмени написали, як додати
роботі творчості, нової хвилі. Порадили,
як полюбити власну професію, вдосконалити
її, відтак стати першим у своїй сфері.
Мовляв, для чого класному бухгалтеру в
35 років усе кидати і йти фотографувати,
якщо можна просто змінити вектор і кут
бачення. Келлі переконують: тільки тоді
ти полюбиш свою роботу, коли справді
станеш крутим фахівцем.
Відео
Відео
– про закарпатську каву ;) Звісно, не
могла не поділитися. Це промо до
бакалаврської роботи студентки-журналістки
УжНУ Кароліни Ширінової. Вона зробила
фільм про закарпатську каву як туристичний
продукт.
У
зйомках взяли участь Федір Шандор,
туризмознавець, Юрій Руснак, власник
кафе “Снек”,
Катка Мучичка, котра займається Latte
Art і є співвласницею
кав’ярні
“Чічка”.
Ну, і я теж трішки розказала.
Вірю,
що Кароліна покаже у соцмережах і всю
версію. Якщо ви “за”,
то я їй це перекажу.
Лінк
Ось
два лінки.
Творчий
– про що прочитати, послухати й подивитися.
Перше
видання про здоровий спосіб життя
Домашній
рецепт
Я
не сильно люблю млинці, але обожнюю
панкейки. Цього тижня зробила їх за дещо
іншим рецептом. Раніше завжди для тіста
збивала 2 домашні яйця (так, домашні, бо
це божественні смак і колір), додавала
300 г борошна, 340 мл молока, дрібку соди
гасила оцтом. Без цукру, хоча, у рецепті
була кінська доза цукру
Але мені і моїй родині (навіть племінниці)
смачно без цукру. Пательню злегка
змащувала вершковим маслом для першого
панкейка, а наступні вже смажила виключно
на сухій поверхні. Звісно, дуже важлива
правильна пательня. Моя – дуууже стара
чавунна пательня, на якій панкейки
ніколи не пригоряють.
![]() |
By Evi |
А
цього разу трішки змінила підхід. У
тісто додала по чайній ложці ванільного
цукру й гіркого какао. Какао не розводила
окремо, адже захотіла його не так для
кольору, як для приємного гіркуватого
присмаку. Пательню змазала кокосовою
олією. І вийшло по-іншому, але дуже
смачно. Полила згущиком, присипала
кокосом і корицею, додала парочку зефірок
і м’яти
для контрасту аромату й кольору.
Це
дуже смачно!
Оновлений
заклад
Пам’ятаєте
маленьке “Colibri cafe” на
початку Капушанської? Я любила там
пельмені. Заклад зачинився на рік, а в
понеділок відкрився в абсолютно іншому
форматі та з цікавим меню. З незвичного,
але популярного серед гурманів – страви
з хумусом та авокадо. Є супи (серед них
і крем-супи), салати, м’ясо,
у тому числі, гриль, різноманіття пасти
і, звісно, вареники й пельмені.
![]() |
By Evi |
З цікавих
напоїв, яких мало у місті, це Matcha
Latte. Тут також готують
сироїдні ласощі, а в Instagram
ширяться оди морквяному
капкейку, тож хочу скуштувати.
Суттєво
змінилася концепція дизайну: простір
розширився, набув стилю Loft
з відтінками сірого,
фактурою цегли і грою світла. Контрастують
м’які
дивани кольору морської хвилі. А ще з
іншого боку відкрилася крита тераса.
By Evi |
Так,
тут стало значно цікавіше й просторіше.
Ще б мені дуже хотілося красивих чаїв
– з імбиром, свіжою м’ятою…
Спорт
Певний
час ходила на зумбу до Лєни Арбузної. І
мені дуже подобалося, бо Лєна – живчик,
який заряджає усіх! Тепер я не ходжу,
але постійно хочу повернутися
І ще скажу, що Лєна є єдиним сертифікованим
тренером Zumba kids в
Ужгороді. Дитяча зумба – це не прийти
з мамою і скакати поміж тітоньок. Це
зовсім інший формат! Лєна дає правильне
навантаження і поєднує заняття з квестами
й елементами інтелектуально-розважальної
гри. З її досвідом дитячої анімації і
проведенням квестів зумба має бути
вибуховою! Принаймні, я чула тільки
позитивні відгуки.
І
сама би пішла потанцювати і погратися
Коментарі
Дописати коментар