Знахідки тижня. 28 вересня-4 жовтня


Нові Знахідки тижня Цього разу про кіно і книги, сайти і відео, рецепти й кафе, а також спорт.

Домашній напій
Не вірю, але вже кілька тижнів узагалі не пю кави. Просто не хочу. Мабуть, організм надто наситився і вже просто не ловить кайфу. Словом, я взяла паузу і навіть не знаю, радіти чи ні, що не хочу кави. З одного боку, це має бути непогано для здоровя, а з іншого – а як же традиція і відкриття у нових кавярнях Ужгорода, України Європи? ;)

Та це нічого, адже є всіляка альтернатива. Ось цього тижня почала експериментувати з chai latte – напій на кшталт масали. Моя перша масала була десь у років 18 у закладі “Deep”. Я сумувала, коли її не бувало. Тоді мені здавалося, що це дуже складний напій, який можна випити тільки в кафе. Понад рік тому у Мюнхені чи в Анталії, точно не памятаю, спробувала chai latte у Starbucks. Дуже схожі ці напої. Основа – спеції, молоко, чорний або зелений чай.
By Evi


І ось цього тижня кілька днів куштувала домашню варіацію чудо-напою. Заварила міцний чорний чай – на один пакетик неповна невелика чашка окропу. Подрібнила 5 горошин духмяного перцю і 4 кардамони, відламала дрібку мускатного горіха, порізала шматочок свіжого імбиру, додала маленьку паличку кориці і трішки меленої, а також мікроскопічну частинку чилі (дуууже маленьку). Все це висипала в турку, налила трішки води, як закипіло, то додала кавову чашку молока і чай, перемішала. Як починає підніматися, знімайте з вогню і хай трішки настоїться. Можна одразу перелити у френч-прес і хай там трохи охолоне. Так навіть краще, якщо ви готуєте ще для когось: прозорий чайник з красивим і неймовірно ароматним напоєм. У рецепті вказано про цукор, але я його не використовувала, а наприкінці додала згущик, адже chai latte має контрастувати пікантністю і стриманою солодкістю.

Фільм
Переглянула Колонія Дігнідад і Кров.

Колонія Дігнідад.
Історично-любовний трилер на реальних подіях. Це мене одразу і підкупило. Чилі, 1973 рік, воєнний переворот. Жертвами режиму Піночета стають не тільки чилійці, а й іноземці-бунтарі. Їх насильно відправляють у колонію Дігнідад – німецьке поселення у Чилі. І там не тільки змушують працювати під покровом релігії, а й проводять медичні експерименти й катують, аби отримати інформацію. У це пекло потрапляє молодий німець. Його дівчина намагається врятувати коханого, тому добровільно прямує у це жорстоке середовище, звідки вже не виходять.
Фільм про історію, політичну зраду, дружбу і щире кохання. Важкий і має сцени насильства, але гарно знятий.

Кров.
Витончена кримінальна драма. Теж люблю цей жанр, тим паче, тут і Англія, і детективи в костюмах, і сюжет наче і прогнозований, але дуже майстерний.
Два брати-детективи розслідують вбивство дівчини. Головний підозрюваний – неврівноважений Джейсон. Однак доказів не достатньо, тож брати вивозять його на острови, аби вибити зізнання…
Та чи справді саме Джейсон винний? Чи завжди пошук справедливості є виправданим? І яку роль у фіналі зіграє батько цих двох поліцейських?

Книга
Я наразі не починаю читати щось нове, бо ще стільки всього недочитаного ;) Тому про це і напишу.

Хуліо Кортасар. Про нього вже розповідала, перейшла від коротких творів автора до величезних ;) Складний стиль, аргентинська неповторність, дуже незвичні сюжети, містика й тонка лінія любові.

Франсуаза Барб-Ґалль. Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття.
Ця книга у мене давно, але читаю, смакуючи. Вранці, з гарячим напоєм і біля вікна ;) 
By Evi
Розглядаю картини митців, дізнаюся історію створення полотен, їхню технічну складову, а також насолоджуюся дизайном і текстурою видання. 
By Evi

Часто повертаюся і до першої частини – Як розмовляти з дітьми про мистецтво, адже завжди цікаво й дуже гарний переклад, черпаю для своєї журналістської роботи філігранну українську лексику і художні професіоналізми.

Том Келлі, Девід Келлі. Креативна впевненість.
Креативні брати-бізнесмени написали, як додати роботі творчості, нової хвилі. Порадили, як полюбити власну професію, вдосконалити її, відтак стати першим у своїй сфері. Мовляв, для чого класному бухгалтеру в 35 років усе кидати і йти фотографувати, якщо можна просто змінити вектор і кут бачення. Келлі переконують: тільки тоді ти полюбиш свою роботу, коли справді станеш крутим фахівцем.

Відео
Відео – про закарпатську каву ;) Звісно, не могла не поділитися. Це промо до бакалаврської роботи студентки-журналістки УжНУ Кароліни Ширінової. Вона зробила фільм про закарпатську каву як туристичний продукт.
У зйомках взяли участь Федір Шандор, туризмознавець, Юрій Руснак, власник кафе Снек, Катка Мучичка, котра займається Latte Art і є співвласницею кавярні Чічка. Ну, і я теж трішки розказала.
Вірю, що Кароліна покаже у соцмережах і всю версію. Якщо ви за, то я їй це перекажу.


Лінк
Ось два лінки.
Творчий – про що прочитати, послухати й подивитися.

Перше видання про здоровий спосіб життя

Домашній рецепт
Я не сильно люблю млинці, але обожнюю панкейки. Цього тижня зробила їх за дещо іншим рецептом. Раніше завжди для тіста збивала 2 домашні яйця (так, домашні, бо це божественні смак і колір), додавала 300 г борошна, 340 мл молока, дрібку соди гасила оцтом. Без цукру, хоча, у рецепті була кінська доза цукру Але мені і моїй родині (навіть племінниці) смачно без цукру. Пательню злегка змащувала вершковим маслом для першого панкейка, а наступні вже смажила виключно на сухій поверхні. Звісно, дуже важлива правильна пательня. Моя – дуууже стара чавунна пательня, на якій панкейки ніколи не пригоряють.
By Evi

А цього разу трішки змінила підхід. У тісто додала по чайній ложці ванільного цукру й гіркого какао. Какао не розводила окремо, адже захотіла його не так для кольору, як для приємного гіркуватого присмаку. Пательню змазала кокосовою олією. І вийшло по-іншому, але дуже смачно. Полила згущиком, присипала кокосом і корицею, додала парочку зефірок і мяти для контрасту аромату й кольору.
Це дуже смачно!

Оновлений заклад
Памятаєте маленьке “Colibri cafe” на початку Капушанської? Я любила там пельмені. Заклад зачинився на рік, а в понеділок відкрився в абсолютно іншому форматі та з цікавим меню. З незвичного, але популярного серед гурманів – страви з хумусом та авокадо. Є супи (серед них і крем-супи), салати, мясо, у тому числі, гриль, різноманіття пасти і, звісно, вареники й пельмені. 
By Evi

З цікавих напоїв, яких мало у місті, це Matcha Latte. Тут також готують сироїдні ласощі, а в Instagram ширяться оди морквяному капкейку, тож хочу скуштувати.
Суттєво змінилася концепція дизайну: простір розширився, набув стилю Loft з відтінками сірого, фактурою цегли і грою світла. Контрастують мякі дивани кольору морської хвилі. А ще з іншого боку відкрилася крита тераса.
By Evi

Так, тут стало значно цікавіше й просторіше. Ще б мені дуже хотілося красивих чаїв – з імбиром, свіжою мятою…

Спорт
Певний час ходила на зумбу до Лєни Арбузної. І мені дуже подобалося, бо Лєна – живчик, який заряджає усіх! Тепер я не ходжу, але постійно хочу повернутися І ще скажу, що Лєна є єдиним сертифікованим тренером Zumba kids в Ужгороді. Дитяча зумба – це не прийти з мамою і скакати поміж тітоньок. Це зовсім інший формат! Лєна дає правильне навантаження і поєднує заняття з квестами й елементами інтелектуально-розважальної гри. З її досвідом дитячої анімації і проведенням квестів зумба має бути вибуховою! Принаймні, я чула тільки позитивні відгуки.
І сама би пішла потанцювати і погратися






Коментарі